Vettere vissoorten, zoals zalm, forel, haring, makreel en paling, geven het beste resultaat bij het roken. Maar eigenlijk kunnen alle soorten vis gerookt worden.
Je krijgt een fijne smaak wanneer je de visfilets inwrijft met grof zeezout. Laat dat 5 tot 30 minuten intrekken, afhankelijk van de dikte van de vis en van je smaak. Spoel de filets daarna goed af en laat het enkele uren ‘drogen’ in de koelkast. Daarna kun je roken.Om de vis te roken hang of leg je de vis in de rookkast. Neem enkel de volledige vissen of filets met vel. Leg de filets met de velkant op het roosten, zo blijven ze een sappige smaak houden. Sluit de rookoven en stook het vuur niet te hard, zo wordt het langzaam opgewarmd.
De eerste 15 minuten tot 60°C, volgende 15 minuten tot 80°C. Vis moet niet heter gerookt worden dan 83,5°C. De rooktijd hangt af van de grootte, dikte en gewicht van de vis.
Voor schelp- en schaaldieren kun je gebruik maken van reuzengarnalen, garnalen en mosselen. Voor het roken ervan pas je dezelfde manier toe als bij de vis hierboven, maar de rooktijd is veel korter.
Speciaal voor hobby visrokers hebben we een pekel- en rookschema samengesteld.
De basis voor het roken is GOED gedroogd roken en GOED afroken.
Soort | Liter water | Kg zout | Pekeltijd | Rooktijd | Rookmanier |
Makreel heel | 10 | 1 | 4 á 5 uur | 3-3,5 uur | * |
Poon heel | 10 | 1 | 3 á 4 uur | 3-3,5 uur | Zie paling |
Forel heel | 10 | 1 | 8 uur | 2,5-3 uur | * |
Zalmsteak | 10 | 1 | 10 á 15 min | 3-3,5 uur | * |
Makreelfilets | 10 | 1 | 10 á 15 min | 2,5-3 uur | * |
Haringkoning | 10 | 1 | 10 á 15 min | 2,5-3 uur | * |
Visduivel heel | 10 | 1 | 8 uur | 4 á 5 uur | * |
Visduivel filets | 10 | 1 | 1 uur | 4 á 5 uur | * |
Paling heel aal | 10 | 1 | dun 40 min | 2 á 2,5 uur | 1 x stoken |
norm 1 uur 15 min | 1 x afroken | ||||
dik 4 á 5 uur | |||||
* Meerdere (2 á 3) keer klein vuur stoken, langzaam roken en ook meerdere (2 á 3) keer afroken. |
Mocht u vragen hebben over het pekelen en/of roken dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
Een greep uit ons assortiment:
Rovers Visspecialiteiten
Ricky Rovers
Galvaniweg 28
8071 SC Nunspeet
06 54645025
KVK 62333178
Vaste standplaats Industrieweg parkeerterrein Jumbo Nunspeet.
Van woensdag tot en met zaterdag 09:00-17:00 uur