Vettere vissoorten, zoals zalm, forel, haring, makreel en paling, geven het beste resultaat bij het roken. Maar eigenlijk kunnen alle soorten vis gerookt worden.

Je krijgt een fijne smaak wanneer je de visfilets inwrijft met grof zeezout. Laat dat 5 tot 30 minuten intrekken, afhankelijk van de dikte van de vis en van je smaak. Spoel de filets daarna goed af en laat het enkele uren ‘drogen’ in de koelkast. Daarna kun je roken.Om de vis te roken hang of leg je de vis in de rookkast. Neem enkel de volledige vissen of filets met vel. Leg de filets met de velkant op het roosten, zo blijven ze een sappige smaak houden. Sluit de rookoven en stook het vuur niet te hard, zo wordt het langzaam opgewarmd.

De eerste 15 minuten tot 60°C, volgende 15 minuten tot 80°C.  Vis moet niet heter gerookt worden dan 83,5°C. De rooktijd hangt af van de grootte, dikte en gewicht van de vis.

Voor schelp- en schaaldieren kun je gebruik maken van reuzengarnalen, garnalen en mosselen. Voor het roken ervan pas je dezelfde manier toe als bij de vis hierboven, maar de rooktijd is veel korter.


Speciaal voor hobby visrokers hebben we een pekel- en rookschema samengesteld.

De basis voor het roken is GOED gedroogd roken en GOED afroken.

Soort Liter water Kg zout Pekeltijd Rooktijd Rookmanier
           
Makreel heel 10 1 4 á 5 uur 3-3,5 uur *
Poon heel 10 1 3 á 4 uur 3-3,5 uur Zie paling
Forel heel 10 1 8 uur 2,5-3 uur *
Zalmsteak 10 1 10 á 15 min 3-3,5 uur *
Makreelfilets 10 1 10 á 15 min 2,5-3 uur *
Haringkoning 10 1 10 á 15 min 2,5-3 uur *
Visduivel heel 10 1 8 uur 4 á 5 uur *
Visduivel filets 10 1 1 uur 4 á 5 uur *
Paling heel aal 10 1 dun 40 min 2 á 2,5 uur 1 x stoken
      norm 1 uur 15 min   1 x afroken
      dik 4 á 5 uur    
           
* Meerdere (2 á 3) keer klein vuur stoken, langzaam roken en ook meerdere (2 á 3) keer afroken.  

Mocht u vragen hebben over het pekelen en/of roken dan kunt u altijd contact met ons opnemen.


Een greep uit ons assortiment:

  • Bakbokking
  • Bokking
  • Botervis
  • Brado's
  • Forelfilets
  • Gamba’s
  • Haringkoninkjes
  • Heilbot
  • Kipper
  • Makreel
  • Makreelfilets (naturel, peper, tuinkruiden)
  • Mosselen
  • Paling
  • Palingfilets
  • Panharing
  • Spekbokking
  • Sprotfilets
  • Stoombokking
  • Tonijn
  • Zalm (zijde, filets, snippers, buikjes)
  • Zwaardvis